Vzdelávanie
Lesezeit 01:56
Vzdelávanie
Kategorie:
Vzdelávanie

Organizátori Cyber4Kids spúšťajú stránku na registráciu škôl do programu

Organizátori projektu Cyber4Kids spúšťajú pri príležitosti Dňa bezpečného internetu webovú stránku na registráciu do programu, cez ktorú sa vedia prihlásiť základné a stredné školy z celého Slovenska.

Bratislava 9. februára (TASR) – Organizátori projektu Cyber4Kids spúšťajú pri príležitosti Dňa bezpečného internetu webovú stránku na registráciu do programu, cez ktorú sa vedia prihlásiť základné a stredné školy z celého Slovenska. Deti sa cez program môžu dozvedieť, ako sa vyhnúť nástrahám internetu. Informovala o tom riaditeľka občianskeho združenia digiQ Andrea Cox.
      
Ako podotklo združenie, na dennej báze sa cez svoj telefón na internet pripája viac ako 70 % slovenských detí a dospievajúcich. Online priestor je pre nich zdrojom inšpirácie, zábavy aj vzdelávania, internet však skrýva aj nástrahy.
     
Vzdelávací program Cyber4Kids, ktorý zlepšuje mediálnu gramotnosť slovenských žiakov, rozbehlo združenie v spolupráci so spoločnosťou KPMG na jeseň v roku 2018. Za vyše dva roky vyškolili zhruba 2000 detí. Program je rozdelený do šiestich tematických celkov – sú nimi sociálne siete, dezinformácie a hoaxy, osobné údaje, o hekeroch, kyberšikanovanie a digitálne učenie.
     
 “Pred pandémiou chodili naši lektori priamo do škôl. Aj my sme sa však museli prispôsobiť situácii a po zavretí škôl sme sa presunuli do online prostredia,” vysvetlila Cox s tým, že na jednej strane chýba združeniu osobný kontakt so žiakmi, no na strane druhej vedia vyškoliť viac detí z každého kúta Slovenska. Webináre vzdelávali už vyše 500 detí. Cox avizovala, že po uvoľnení opatrení sa lektori chcú do škôl vrátiť.
      
Vzdelávacie kurzy trvajú od 45 do 180 minút v závislosti od veku detí a náročnosti témy. Webináre a workshopy sú bezplatné. “Nikdy žiakom na webinároch či stretnutiach v školách nehovoríme, že sociálne siete sú zlé. Šli by sme totiž sami proti sebe, aj my ich predsa používame,” podotkol lektor programu Juraj Hanuš s tým, že namiesto toho deti učia, že online priestor je taký, akým si ho sami vytvoria. Obsah online priestoru totiž závisí od jednotlivých užívateľov. Podľa Hanuša sa o kultivovaný online priestor môže zaslúžiť práve mladá generácia, ktorá prejde vzdelávaním.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."