Spravodajstvo
Čas čítania 03:46
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Slovenská obchodná a priemyselná komora vyzýva na celospoločenskú diskusiu o problematike trhu práce

Osobitným problémom je podľa SOPK vzdelávací systém.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) vyzýva na celospoločenskú diskusiu o problematike trhu práce a jeho vplyve na konkurenčnú schopnosť slovenskej ekonomiky, ale aj na budúci vývoj celej spoločnosti.

Ako ďalej uviedla Bibiána Gunišová, tlačová tajomníčka SOPK, predstavenstvo SOPK na zasadnutí v Košiciach v polovici októbra vyjadrilo obavy zo situácie na trhu práce, ktorého vývoj naberá kontúry významného rastového rizika, ako aj zaostávania v oblasti reštrukturalizácie slovenskej ekonomiky.

Zdôraznila, že rast ekonomiky spôsobil, že sa zvyšuje zamestnanosť a zároveň rastie počet voľných pracovných miest. Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v súčasnosti predstavuje vážnu hrozbu pre ďalší rast slovenských podnikov.

Podčiarkla, že nepriaznivý stav trhu práce je dlhodobo známy a na jeho príčiny SOPK už dlho poukazuje. Jednou z nich je existencia tzv. dilemy nezamestnaného “zapojiť sa do pracovného procesu, alebo využívať výhody sociálneho systému”, keď v súčasnosti sa druhá možnosť javí ako atraktívnejšia pri šanci pracovať aspoň v krátkodobých intervaloch a hlavne vo sfére sivej ekonomiky. Ďalej dlho sa stále len konštatuje nízka mobilita pracovnej sily. Tá sa popri iných príčinách znižuje takmer neexistujúcou ponukou nájomného bývania, pričom sa nevytvorili zvýhodnené podmienky pre zamestnávateľov disponovať týmto nástrojom.

Osobitným problémom je podľa SOPK vzdelávací systém. V mnohých prípadoch produkuje absolventov, ktorí jednoznačne nemajú šancu získať vo svojom odbore primerané zamestnanie, pritom na strane druhej chýbajú pracovné sily so stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním pre mnohé profesie. Z dlhodobého horizontu je aj demografický vývoj z hľadiska vytvárania zdrojov pracovnej sily nepriaznivý. Zásadnú zmenu v tomto smere ani nie je podľa SOPK možné očakávať, pretože absentuje účinný komplexný program podpory natality ekonomicky činného obyvateľstva.

Doplnila, že je celkom prirodzené, že zamestnávatelia na Slovensku v posledných rokoch výraznejšie siahli ku kroku, ktorí sa využíva v Európe dlhý čas, k zamestnávaniu cudzincov. Rýchlo však zistili, že tento krok je neflexibilný a zaťažený administratívnymi prekážkami, najmä v porovnaní s Českom a Poľskom.

Podľa SOPK paradoxne pritom každý rok stúpa počet pracovných miest vo verejnej správe, ktorý dnes prekračuje 420.000 osôb a ktorí tak môžu chýbať v súkromných firmách. V tejto súvislosti sa však vynára otázka, aké sú potom reálne výsledky reformy verejnej správy ESO, ktorej zavedením sa malo dosiahnuť zníženie a optimalizácia nákladov na fungovanie verejnej správy. Zatiaľ je viditeľným výsledkom iba, naopak, rast počtu úradníkov.

Gunišová upozornila, že problémami, na ktoré SOPK poukazuje, by sa mala zaoberať nielen vláda, ale aj parlament, či dokonca celá spoločnosť. Prapríčinou všetkých problémov podľa SOPK je demografická situácia na Slovensku, chýba motivácia pre mladé rodiny, pre mladých ľudí, aby si zakladali rodiny. Problémom je aj zlý systém a štruktúra vzdelávania, od základného po vysokoškolské, rovnako ako ich kvalita, poznačené sú nekoncepčnosťou. Problémy prináša aj kumulovanie nesystémových, populistických krokov v prijímaní legislatívy – zákonných opatrení a vyhlášok, ktoré vplývajú na degradáciu trhu práce. Slovensko čelí odlevu kvalifikovanej pracovnej sily, ale aj mozgov do zahraničia, čo poukazuje na veľmi nízku motiváciu mladých ľudí budovať si kariéru doma. Stále nedostatočné je riešenie otázky zamestnávania cudzincov. Vo verejnom sektore rastie zamestnanosť, tam sa nachádza určitý potenciál novej pracovnej sily.

Keďže v prípade trhu práce podľa SOPK nejde o politický problém, ale spoločenský, SOPK by uvítala celospoločenskú diskusiu bez ohľadu na politickú príslušnosť. Je pripravená do diskusie sa zapojiť a za pomoci svojich členov, odborníkov z praxe, formulovať a navrhovať riešenia, ktoré by pomohli nepriaznivý vývoj na trhu práce zvrátiť.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."