Spravodajstvo
Čas čítania 01:25
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Vodičský preukaz zvyšuje šance na trhu práce

Aktuálne ho vyžaduje viac ako štvrtina inzerátov.

Bratislava 6. novembra (TASR) – Vodičský preukaz zvyšuje šance na trhu práce. Aktuálne ho vyžaduje viac ako štvrtina inzerátov. Analýza pracovného portálu Profesia.sk ukazuje, že požiadavka vodičského preukazu je na Slovensku pomerne častá a netýka sa iba povolaní, ktoré súvisia s dopravou.

Podiel pracovných inzerátov, ktoré od januára do septembra vyžadovali vodičský preukaz, bol 26 % a pri tejto požiadavke zamestnávatelia na rozdiel od iných požiadaviek nepoľavujú. Údaje portálu ukazujú, že vďaka situácii na trhu práce, keď klesla nezamestnanosť a na voľné pracovné miesta reaguje menej uchádzačov, mnoho zamestnávateľov znižuje svoje požiadavky. Vidieť to napríklad na percentuálnom poklese požiadaviek, ktoré vyžadujú vysokoškolský titul, anglický jazyk či predošlú prax v odvetví.

Pri pohľade na čísla ponúk, ktoré vyžadujú vodičský preukaz, podľa regiónu sa ukazuje, že najviac takýchto pracovných príležitostí je v hlavnom meste. To je však prirodzené, najmä vďaka priepastnému rozdielu medzi počtom ponúk v Bratislavskom kraji a zvyšku Slovenska.

Najvyšší percentuálny podiel na celkovom počte ponúk majú požiadavky na vodičský preukaz v Banskobystrickom kraji. Až 35 % pracovných inzerátov počíta s uchádzačmi, ktorí šoférujú. Najnižší podiel je v Bratislavskom a Košickom kraji.

Ako informuje Nikola Richterová z Profesie, odvetvím s najvyšším počtom ponúk, ktoré vyžadujú vodičský preukaz, je prirodzene doprava, špedícia a logistika. Hneď za ním však nasleduje obchod a manažment.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."