Spravodajstvo
Čas čítania 03:34
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Štát dá farmárom na naftu 30 miliónov eur

Štát bude poľnohospodárom preplácať naftu. Tí však zatiaľ nevedia, ako môžu o pomoc žiadať.

Prezident Andrej Kiska svojím podpisom minulý štvrtok odobril zákon z dielne poslancov koaličnej SNS. Ten má podľa predkladateľov pomôcť prvovýrobcom vysporiadať sa s prevádzkovými nákladmi, ktoré im vyplývajú z ich poľnohospodárskej činnosti. Problémom je, že pomoc má síce svoju účinnosť nadobudnúť už prvého marca, no ani sami roľníci nevedia, ako presne bude fungovať, či na ňu majú nárok a ani to, ako o ňu môžu požiadať. Prinášame vám prehľad najzaujímavejších informácií o štátnej pomoci, ktorá je v agrosektore známa pod pojmom zelená nafta.

1. Ako bude fungovať štátna pomoc?
Štát bude vybraným poľnohospodárom uhrádzať finančné náklady súvisiace so spotrebovanou naftou, ktorú využijú na farmárske účely. „Táto úprava poskytovania pomoci formou úhrady zaplatenej časti spotrebnej dane z minerálnych olejov predstavuje významný moment pre poľnohospodársku prvovýrobu,“ uvádzajú poslanci v dôvodovej správe. Vyplácanie by malo prebiehať prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Tá musí na svojom webe najskôr zverejniť výzvu. Následne budú môcť poľnohospodári podať žiadosť o podporu. Ak splnia podmienky, bude im priznaná.

2. Koľko farmári dostanú?
Konkrétnu sumu na podnikateľa nie je možné vypočítať, keďže roľníkom preplatia časť nafty na základe aplikovania konkrétneho normatívu na komoditu. To znamená, že farmárovi bude vratka vyplatená podľa toho, koľko oviec chová, ovocinárovi na základe toho, na akej výmere pestuje jablká. „Každý má na jednu kravu alebo dobytčiu jednotku alebo hektár pestovanej plodiny presne stanovené podmienky, nikto nie je zvýhodňovaný na úkor iného,“ vysvetľuje Miroslav Štefček, predseda Poľnohospodárskeho družstva Ludrová. Takýmto spôsobom by mal štát každý rok uhradiť roľníkom 30 miliónov eur, a to počas troch rokov.

3. Pre koho je určená pomoc v podobe zelenej nafty?
„Opatrenie je zamerané predovšetkým na rastlinnú a živočíšnu výrobu,“ vysvetľuje Daniel Hrežík z tlačového oddelenia agrorezortu. Aj v rámci týchto oblastí je však niekoľko ďalších podmienok, ktoré musí podnikateľ splniť. Na podporu nebudú mať totiž nárok automaticky všetci poľnohospodári.

„Bude ju môcť využívať len ten poľnohospodár, pestovateľ či chovateľ, ktorý sa venuje citlivým komoditám,“ vysvetľuje Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Z rastlinnej výroby sa medzi citlivé komodity dostali ovocie i zelenina, zemiaky, strukoviny, cukrová repa, sója, mak a ďalšie. V prípade živočíšnej výroby budú štátom podporení chovatelia hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, koní a hydiny.

4. Prečo bol zákon prijatý?
Podnetom bolo podľa predkladateľov zabezpečenie systémového poskytovania štátnej pomoci pre poľnohospodárstvo. Špeciálne ide o prevádzkové náklady, ktoré poľnohospodárom vznikajú pri ich činnosti.

Spomedzi krajín V4 dostalo práve Slovensko najmenej financií do sektora poľnohospodárstva. Kým Poliaci hospodária so sto miliónmi eur a českí roľníci mali k dispozícii približne 136 miliónov, Slovákom bol priznaný jeden milión eur. „Všetky okolité krajiny dostávajú od štátu vyššie benefity ako tá naša,“ približuje projektový manažér Poľnohospodárskeho družstva Vajnory Igor Hraško.

5. Aký je rozdiel medzi zelenou naftou a červenou, ktorú využívali poľnohospodári v minulosti?
Zelená nafta je zjednodušeným názvom schváleného zákona o poskytnutí pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe. Termín označuje klasickú naftu, ktorú bude štát preplácať niektorým poľnohospodárom. Nejde o špeciálnu naftu zelenej farby, ako to bolo v minulosti v prípade červenej nafty, ktorá bola prifarbovaná. Tá však mala veľa negatív a štát ju v roku 2011 zakázal aj pre množstvo dotačných podvodov, za ktoré boli družstvá často sankcionované.