Spravodajstvo
Čas čítania 02:09
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Slovensko je s „minimálkou“ na siedmom mieste v únii

Slovensko má siedmu najnižšiu minimálnu mzdu spomedzi 22 krajín Európskej únie.

Slovensko má siedmu najnižšiu minimálnu mzdu spomedzi 22 krajín Európskej únie. Navrhovaná úroveň minimálnej mzdy z 520 na 580 eur v hrubom by Slovensko posunulo o tri priečky vyššie.

Spomedzi 22 krajín Európskej únie máme siedmu najnižšiu minimálnu mzdu. Navrhovaná minimálna mzda z 520 na 580 eur v hrubom by Slovensko posunulo o tri priečky.

Tak by sme sa s výškou minimálky dostali pred Poľsko, Estónsko či Lotyšsko. „Minimálna mzda v krajinách únie, ktoré majú garantovanú spodnú hranicu príjmu, sa pohybuje medzi 286 až 2071 eur v hrubom. Najnižšiu minimálku poberajú ľudia v Bulharsku, najviac v Luxembursku,“ vysvetľuje Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Ženy verzus muži
Na Slovensku poberajú minimálnu mzdu štyri percentá obyvateľov, čo predstavuje približne 217–tisíc ľudí. Aktuálne je minimálna mzda na úrovni 520 eur v hrubom. V čistom je to 430 eur. „Minimálnu mzdu u nás poberá viac žien ako mužov. Aktuálne je z poberajúcich minimálku až 70 percent žien,“ komentuje Buchláková.

Hodinová mzda u nás predstavuje necelé tri eurá. Len 22 krajín v rámci únie má zavedenú minimálnu mzdu. Krajiny ako Dánsko, Taliansko, Rakúsko, Fínsko a Švédsko ju nemajú. Minimálna mzda sa v priemere pohybuje na východe na úrovni 600 eur a až okolo 1400 eur na severozápade únie.

Najvýraznejší náraz minimálky
„Medziročne si v prípade minimálnej mzdy najviac polepšili ľudia v Lotyšsku. Minimálka sa tu v tomto roku zvýšila o viac ako 37 percent, a v súčasnosti je na úrovni 555 eur. Najmenej sa medziročne zvyšovala minimálna mzda Francúzom. Napriek tomu, ak v krajine niekto poberá minimálku, dostane za hodinu vyše 10 eur. Mesačne ide o viac ako 1500 eur,“ dopĺňa Buchláková.

Niektoré krajiny na východe Európskej únie sú výrazne pod priemerom: Príkladom je Litva s minimálnou mzdou 430 eur, Rumunsko s minimálkou 446 eur, Maďarsko s minimálkou 464 eur, Chorvátsko s minimálkou 506 eur, Česká republika s minmálnou mzdou 519 eur, Poľsko s minimálkou 532 eur, Estónsko s minimálkou 540 eur a Lotyšsko s minimálnou mzdou 555 eur.

Najvyššie mzdy celkovo majú na západe Európskej únie. Minimálka sa napríklad vo Francúzsku pohybuje na úrovni 1521 eur, v Nemecku je to 1557 eur, Belgičania dostávajú minimálnu mzdu vo výške 1549 eur a Holanďania 1616 eur.

Zdroj: zdz (Hospodárske noviny)   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie tohto článku je bez predchádzajúceho písomného súhlasu Hospodárskych novín porušením autorského zákona."