Spravodajstvo
Čas čítania 01:39
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

BBSK zriadi agentúru na prípravu ľudí bez pracovných návykov na trh práce

Agentúra má pripravovať na pracovný trh dlhodobo nezamestnaných a sociálne vylúčených ľudí, ktorí stratili pracovné návyky a zručnosti, prípadne ich nikdy nezískali.

Banská Bystrica/Kremnica 22. augusta (TASR) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a organizácia Človek v ohrození vytvoria neziskovú organizáciu Agentúra práce Banskobystrického samosprávneho kraja. Agentúra má pripravovať na pracovný trh dlhodobo nezamestnaných a sociálne vylúčených ľudí, ktorí stratili pracovné návyky a zručnosti, prípadne ich nikdy nezískali. Vznik agentúry schválili poslanci BBSK na štvrtkovom výjazdovom zastupiteľstve v Kremnici.
      
Ako sa píše v predkladanom návrhu, štatistiky v Banskobystrickom kraji vykazujú na jednej strane takmer 30.000 uchádzačov o prácu a na druhej strane viac ako 5000 voľných pracovných miest. Za týmto nesúladom medzi dopytom a ponukou na trhu práce sú často dlhodobo nezamestnaní, ktorí stratili pracovné návyky, pritom najväčší záujem zo strany podnikov je o kvalifikovaných pracovníkov a remeselníkov a operátorov a montérov strojov a zariadení. Agentúra vrátane tréningového a poradenského centra má preto prispieť k zladeniu nerovnováhy medzi dopytom a ponukou na trhu práce.
      
Jednorazový vklad od BBSK vo výške 100.000 eur bude využitý na pokrytie prvotných nákladov na rozbeh agentúry práce v prvom roku a následne sa bude agentúra práce financovať z vlastných príjmov. Sídlo agentúry bude v Lučenci a prácu by v roku 2020 mala začať so šiestimi zamestnancami, pričom v štvrtom roku existencie sa má rozrásť na 13 zamestnancov s možnosťou rozrastania sa do ďalších lokalít kraja.
      
Ako TASR povedala riaditeľka novovznikajúcej agentúry Michaela Mudroňová, pri výbere dlhodobo nezamestnaných, ktorí by sa mohli procesu zúčastniť, chcú spolupracovať nielen s úradmi práce, ale aj s terénnymi sociálnymi pracovníkmi, komunitnými centrami a tiež so samosprávami. V prvom roku by takto chceli dostať na trh práce 100 ľudí.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."