Spravodajstvo
Čas čítania 01:32
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Väčšina firiem pre prácu na diaľku zlepšuje konektivitu a zabezpečenie

Väčšina firiem (62 %) plánuje v najbližšom období pre rozmach práce na diaľku zlepšovať konektivitu a zabezpečenie.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Väčšina firiem (62 %) plánuje v najbližšom období pre rozmach práce na diaľku zlepšovať konektivitu a zabezpečenie. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GFI Software medzi slovenskými a českými IT pracovníkmi. V 44 % prípadov sa firmy chystajú posilniť VPN siete a 19 % firiem chce nasadiť firewall.
      
Väčšina respondentov (82 %) uviedla, že pre pandémiu nového koronavírusu im ich organizácia umožnila prácu z domu aspoň čiastočne. V 15 % prípadov využívala home office celá firma. U 30 % respondentov pracuje z domu viac ako polovica zamestnancov firmy a u 37 % menej ako polovica. Zhruba 18 % respondentov uviedlo, že na diaľku nepracuje žiaden zamestnanec firmy.
      
“V dôsledku intenzívnej práce na diaľku sa značne zvyšujú bezpečnostné riziká pre firemné siete,” upozornila spoločnosť s tým, že rizikom je pripojenie cez domáci internet, ale i práca na nezabezpečených domácich zariadeniach, ktoré môžu využívať aj iní členovia domácnosti. “Navyše, slabé a často nestabilné pripojenie spomaľuje prácu s podnikovými aplikáciami a znižuje kvalitu práce,” dodáva spoločnosť.
      
Najväčším rizikom home office je podľa 52 % opýtaných práca na súkromných zariadeniach, čo zvyšuje zavlečenie malvéru do firemnej siete. S touto prekážkou sa stretávajú hlavne spoločnosti, ktoré nemajú prostriedky na zaistenie zabezpečených počítačov pre všetkých svojich zamestnancov. Viac ako štvrtina respondentov považuje za riziko nechránené internetové pripojenie a osem percent opýtaných upozornilo na horšiu technickú podporu.
      
Z prieskumu takisto vyplynulo, že na koronakrízu reagovalo 44 % organizácií ekonomickým poklesom, 19 % firiem rastom a 37 % spoločností nezaznamenalo žiadny rozdiel v porovnaní so štandardnými ekonomickými podmienkami.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."