Mzdy a analýzy
Čas čítania 01:58
Mzdy a analýzy
Kategória:
Mzdy a analýzy

Slovenskí zamestnávatelia plánujú vo 4. kvartáli prijímať zamestnancov

Vyplýva to z prieskumu personálnej agentúry ManpowerGroup spomedzi 758 slovenských zamestnávateľov.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Slovenské firmy hlásia na 4. kvartál tohto roka priaznivé náborové plány, chcú prijať nových zamestnancov. Vyplýva to z prieskumu personálnej agentúry ManpowerGroup spomedzi 758 slovenských zamestnávateľov.
      
Okolo 70 % zamestnávateľov povedalo, že nepredpokladajú žiadne zmeny v počte zamestnancov, 17 % potvrdilo očakávaný nárast počtu pracovných síl a osem percent avizuje zníženie tohto počtu. “Na základe týchto údajov vykazuje čistý index trhu práce na Slovensku na 4. štvrťrok 2021 hodnotu +9 %,” napísala agentúra. V porovnaní s 3. kvartálom je to pokles o dva percentuálne body (p. b.), avšak v medziročnom porovnaní ide o nárast o desať p. b.
      
Najsilnejšie náborové plány majú firmy v spracovávateľskom priemysle s indexom +18 %, čo je medziročne viac o 30 p. b. Hodnotu nad +10 % vykazuje aj index pri odvetví ostatné služby, potom odvetvie financií, poistenia, nehnuteľností aj vo veľkoobchode a maloobchode. “Umiernené náborové plány s indexom +1 % hlási stavebníctvo,” podotkla agentúra.
      
V regionálnom meradle chce najviac firiem naberať pracovníkov na západnom Slovensku, index tam má hodnotu +13 %. Aj na východe krajiny dosahuje index hodnotu nad +10 %, kým stredné Slovensko, naopak, hlási nepriaznivé náborové plány s indexom -3 %.
      
Čo sa týka veľkosti podnikov, firmy chcú zvýšiť počet pracovníkov vo všetkých štyroch veľkostných kategóriách, najviac vo veľkých podnikoch, kde index nadobudol hodnotu +25 %.
      
Z doplňujúceho prieskumu agentúry tiež vyplýva, že 73 % slovenských firiem má ťažkosti s obsadzovaním voľných pozícií pre nedostatok kandidátov s požadovanou kvalifikáciou. Viac než 60 % firiem s tým bojuje tak, že pracovníkom ponúkne zvyšovanie kvalifikácie a 46 % firiem zase ponúka vyššie finančné ohodnotenie.
      
Agentúra realizovala prieskum v 43 krajinách sveta. Zamestnávatelia v 41 z nich očakávajú v posledných troch mesiacoch roka nárast počtu pracovných síl. Najsilnejšie náborové plány majú zamestnávatelia v USA (index +48 %), Indii (+44 %), Kanade (+40 %), Holandsku (+40 %), Mexiku (+39 %) a vo Francúzsku (+37 %). Naopak, najslabšie náborové plány majú firmy v Paname (index -2 %), Juhoafrickej republike (-2 %), Singapure (+1 %), Chorvátsku (+2 %) a v Argentíne (+4 %).

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."