Vzdelávanie
Lesezeit 02:03
Vzdelávanie
Kategorie:
Vzdelávanie

Duálne vzdelávanie ponúka pre študentov viacero výhod, tvrdí T. Kurtanský zo ŠIOV

Pre mnohých mladých ľudí je významné napríklad i to, že okrem možnosti vzdelávania sa od svojich zamestnávateľov získajú aj finančné ohodnotenie.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Duálne vzdelávanie ponúka pre študentov viacero výhod, jednou z nich je napríklad aj príprava na povolanie v reálnych výrobných podmienkach u zamestnávateľa. Pre TASR to uviedol Tomáš Kurtanský zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV).

Kurtanský zhodnotil, že študenti, ktorí sú počas strednej školy zapojení do systému duálneho vzdelávania, majú lepší prístup k najnovším technológiám, zariadeniam a materiálom. Pre mnohých mladých ľudí je významné napríklad i to, že okrem možnosti vzdelávania sa od svojich zamestnávateľov získajú aj finančné ohodnotenie. “Výhodou je aj istota práce po absolvovaní strednej školy,” zdôraznil Kurtanský s tým, že absolventi duálneho vzdelávania majú vyššiu konkurenčnú výhodu pre uplatnenie sa na trhu práce.

Ako pozitívum ŠIOV uvádza aj to, že žiak je členom tímu už počas svojho štúdia na strednej škole. “Výhodou je aj prístup k firemným benefitom pre zamestnancov už počas štúdia na strednej škole, ale aj získanie pracovných návykov priamo počas štúdia,” priblížil Kurtanský. Rovnako za pozitívum označil aj skrátenie adaptačnej fázy pri nástupe do pracovného pomeru a rýchlejšie dosiahnutie pracovného výkonu s lepším mzdovým ohodnotením.

Podľa Kurtanského sú absolventi odborného vzdelávania viac pripravení na trh práce ako tí, ktorí do duálneho vzdelávania nie sú zapojení. „Určite už majú vytvorené pracovné návyky, poznajú firemnú kultúru, zamestnancov firmy a poznajú technológie,” zhodnotil.

V školskom roku 2017/2018 skončili na školách, ktoré sú zapojené do duálneho vzdelávania, prví absolventi. Bolo ich 96. Duálne vzdelávanie na Slovensku funguje od roku 2015, odkedy v krajine platí zákon o odbornom vzdelávaní a príprave. Ako prvý sa ním riadil školský rok 2015/2016.

Medzi najčastejšie študijné programy, ktoré študenti v rámci duálneho vzdelávania navštevujú, patria odbory ako stolár, nástrojár, obrábač kovov, mechanik opravár, ale aj operátor strojárskej výroby. Podľa slov Kurtanského mnoho žiakov študuje aj odbory, ktoré sa týkajú automobilového priemyslu. Ide napríklad o mechanikov, elektrikárov, lakovníkov či karosárov.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."